Jakim nożem pryzgotować sushi?

Oryginalne japońskie noże wyposażone są w wygodną rączkę, wykonaną z naturalnego drewna. Dzięki temu noże są nie tylko wysoko funkcjonalne, ale również estetyczne. Oferujemy szeroki wybór noży japońskich do ryb oraz noży do sushi. W naszym sklepie znajdą Państwo zarówno najwyższej klasy noże dla koneserów jak i tańsze noże dla amatorów sushi.

Ponadto, niezbędne pliki cookie stosujemy również po to, aby zapewnić bezpieczeństwo i ciągłość funkcjonowania strony. Ponieważ wykorzystywanie tego rodzaju pliki cookie jest niezbędne w celu zapewnienia bezpieczeństwa i funkcjonalności, nie mogą one zostać wyłączone. Jest to długo smukły nóż do sushi który widzisz najczęściej – jest często używany przez kucharza sushi. Został on zaprojektowany i wykorzystywany głównie do podzielenia surowych bloków ryb i filetów na sushi i sashimi.

Pod względem pielęgnacji, jako że poddają się działaniu soli, kwasów, soków i innych czynników obecnych w żywności. Nóż ten ma prostą, cienką głownię o podwójnej krawędzi tnącej, dzięki czemu sprawdza się w przy przygotowywaniu sushi. Nóż ten znajdzie również zastosowanie przy krojeniu i szatkowaniu warzyw. W Japonii noże klasyfikowane są ze względu na formę oraz zastosowanie. Klasyfikacji tej podlegają również noże do sushi, a w niniejszym artykule wymienionych zostało kilka różnych ich typów.

Deba jest najpopularniejszym narzędziem w Japonii. Największym jest Hon-Deba, który jest dość rzadki. Atsu-Deba służy do obrabiania filetów mięsnych i drobiowych, a Co-Deba do krojenia małych ryb. • Yanagi Ba to jedno z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych ostrzy do krojenia surowej ryby.

Głownia zazwyczaj jest ciężka i solidna, dzięki czemu dobrze spełnia się przy krojeniu kości i twardych warzyw. Jest to kolejny typ noża do sushi, zaprojektowany w sposób nadający mu tępy sztych i smukłą głownię. Dziś sushi to bardzo modna i lubiana na całym świecie potrawa. Proces jej przygotowania, podawania i spożywania to swoisty rytuał, oparty w dużej mierze na japońskiej tradycji narodowej. Należy jednak pamiętać, że ta smakowita potrawa nie powinna być podawana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom w podeszłym wieku. Żeby noże nie tepiły się zbyt szybko, należy używać drewnianych lub plastikowych deseczek do krojenia, nie kroić na szkle, kamieniu czy ceramice.