Klasyczny nóż japoński różni się pod wieloma względami od europejskiego. Charakteryzuje się masywniejszą kolbą, co zwiększa uniwersalność narzędzia. Ma też wydłużony kształt ostrza przypominającym liść wierzby oraz jest ostrzony w sposób jednostronny.
Idealnym dodatkiem do prezentu w postaci noża do sushi jest kamień do ostrzenia, pochodzący prosto z Japonii. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem, a także kontaktu, gdyby potrzebowali Państwo pomocy w wyborze odpowiedniego noża do krojenia. Każdy nóż do krojenia sushi i innych składników wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Noże zostały wyprodukowane przez renomowanych na rynku azjatyckim producentów, dbających o każdy factor oryginalnych japońskich noży. Odporna na korozję stal nierdzewna, molibden, wanad oraz naturalne, dodatkowo impregnowane, drewno. Wysoka jakość oryginalnych japońskich noży, a także ich precyzyjne, bardzo cienkie ostrza sprawiają, iż wielu profesjonalnych kucharzy nie wyobraża sobie bez nich pracy.
W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche.